2013.09.20

II Powiatowy Turniej Turystyczny i Otwarty Marsz na Orientację

Reprezentanci dziewięciu drużyn ze szkół gimnazjalnych z terenu powiatu będzińskiego walczyli o zwycięstwo w II Powiatowym Turnieju Turystycznym zorganizowanm przez Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Miasta Sławków w ramach programu „Sportowy Powiat”. Punktem startowym i metą zawodów było Szkolne Schronisko Młodzieżowe w Sławkowie.

Turniej rozgrywany był 20 września i składał się z kilku konkurencji. Jedną z nich był bieg na orientację przez las w poszukiwaniu punktów kontrolnych. Tu najlepsi okazli się członkowie drużyny gimnazjalnej z Zespołu Szkół im. Jana Pawła II w Sławkowie. Klasyfikacja generalna obejmowała jeszcze kartograficzne puzzle, konkurs wiedzy turystycznej i zawody sportowe. Tu zwyciężyły reprezentantki Miejskiego Zespołu Szkół nr 3 z Będzina.

Natomiast 21 września odbył się otwarty marsz na orientację. Dla zawodników przygotowano kilka tras, zróżnicowanych pod względem stopnia trudności. Była ścieżka rodzinna, dziecięca, młodzieżowa i profesjonalna. Wśród startujących byli też harcerze z 8.PDDH w Sławkowie.

Na wszystkich uczestników czekały upominki, a na zwycięzców - nagrody.

Fotogaleria, opis zawodów i klasyfikacja generalna dostępne są TUTAJ.