2014.09.20

Wieczór z piosenką turystyczną i poezją śpiewaną
IV Sławkowskie Marsze na Orientację nie były jedyną atrakcją, przygotowaną przez Stowarzyszenie "Sławków" w sobotę, 20 września. Tuż po zakończeniu terenowych zmagań, rozpoczęło się I Sławkowskie Turystyczne Śpiewanie.
W pierwszej części swoje talenty zaprezentowali najmłodsi, a nieco później rodziny. Wszystko profesjonalnym okiem obserwowało jury.
Imprezie towarzyszył "Śpiesław" - specjalnie na tę okazję zaprojektowana maskotka - szczurek z gitarą. To dzieło Anny i Klaudii Massalskich z "Przytul-Anki" (www.przytul-anka.pl). Panie mogą poszczycić się zajęciem II miejsca w konkursie "O złoty cyganek" podczas tegorocznego, ogólnopolskiego VI Jarmarku Rzemiosła i Rękodzieła w Będzinie.
Druga część popołudnia i wieczór należały natomiast do zaproszonych gości, którzy wystąpili przed publicznością z piosenką turystyczną i poezją śpiewaną. Uczestnicy mieli okazję wysłuchać piosenek w wykonaniu Wojciecha Godeckiego (drużynowego sławkowskiej drużyny harcerskiej "Złota Ósemka"), Anny Dudek i Marcina Adamczyka (uczestników wielu festiwali i konkursów piosenki turystycznej i poezji śpiewanej), zespołu "Po Burzy" w składzie: Agnieszka Rosa, Aneta Dobra, Anna Gęgotek i Seweryn Woźniak, a także Kuby Blokesza (zdobywca wielu nagród i wyróżnień, w tym nagrody specjalnej na XXVII Ogólnopolskich Spotkaniach Zamkowych "Śpiewajmy poezję" w Olsztynie, I miejsca na VII Festiwalu im. Jacka Kaczmarskiego "Nadzieja" w Kołobrzegu, III miejsca na XXXIX Studenckim Festiwalu Piosenki w Krakowie i zdobywca Grad Prix VIII Turystycznego Przeglądu Piosenki Studenckiej "Danielka").
Wśród atrakcji dla najmłodszych był także most linowy i zabawa w poszukiwanie skarbów ziemi pod postacią kamieni półszlachetnych i minerałów, zakopanych w piasku.
Jury, po zakończeniu części konkursowej, wydało następujący werdykt:

• kategoria dzieci: I miejsce - Lena Tambor; II miejsce - Emilia Grzyśka, III miejsce - Filip Krawiec; wyróżnienia: Amelia Husarz, Róża Starzyk;
  • kategoria młodzież: I miejsce - Monika Leszczyńska, II miejsce - Mateusz Jasica, III miejsce - Aleksandra Malinka;
  • w kategorii rodzinnej zwyciężyła natomiast rodzina Dołbów przed rodziną Malinków.

Organizatorem imprezy było Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Miasta Sławków, a partnerami: Szkolne Schronisko Młodzieżowe, Coolturalna Piwnica i sławkowska drużyna harcerska "Złota Ósemka". Materiał filmowy z imprezy dostępny jest na stronie Kanału 99, regionalnej telewizji (--LINK--)