2014.08.29

Nowy projekt w Sławkowie

Od września 2012 do listopada 2013 Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Miasta Sławków realizowało, w ramach Programu Równać Szanse, projekt COOLturalna Piwnica, dofinansowany ze środków Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności, przy współpracy z Polską Fundacją Dzieci i Młodzieży.
Piętnastomiesięczny projekt umożliwił młodzieży rozwój swoich pasji, zainteresowań oraz zwiększenie ich aktywności w dziedzinach szeroko pojętej kultury i sztuki.
Celem Programu Równać Szanse jest wyrównanie szans młodych ludzi na dobry start w dorosłe życie. Chodzi o sytuację, w której młody człowiek z małej miejscowości potrafi samodzielnie i świadomie osiągać wyznaczone przez siebie cele myśląc perspektywicznie o własnej przyszłości.
Zgodnie z postawionym celem, po zakończeniu rezlizacji projektu COOLturalna Piwnica, PFDiM ogłosiło nabór na Szkolenie Młodzieżowych Liderów Programu Równać Szanse. Z 67 osób, zgłoszonych z całej Polski, Komisja Ekspertów wybrała 24 osoby, które wzięły udział w 7-dniowym szkoleniu, w Warszawie. Wśród laureatów znalazła się Laura Straś, która aktywnie brała udział w działaniach podejmowanych przez CP.
Przez cały tydzień wraz z 23-osobową grupą Laura doskonaliła swoje umiejętności w zakresie pracy w grupie i z grupą. Pod okiem trenerów zdobywała wiedzę na temat tworzenia własnego projektu, a także pobudzała swoją kreatywność i uczyła się, jak najlepiej wykorzystywać dostępne środki, by osiągnąć zamierzony cel.
- Od samego początku uważałam, że to szkolenie będzie niezwykle ciekawym doświadczeniem - rozwinie moje horyzonty, pozwoli zobaczyć pracę w grupie od innej strony i wpłynie na lepsze zrozumienie „projektowej" rzeczywistości - opowiada Laura Straś - Największą niewiadomą mieli być ludzie, którzy również będą brali udział w tymże szkoleniu. Niby każdy z nich powinien być aktywny, pełen pomysłów - ale jaki się okaże? Może w ogóle nie będziemy potrafili się zrozumieć? Może nie będziemy mieć wspólnych tematów? Te wątpliwości zostały rozwiane jeszcze przed szkoleniem podczas wspólnych konferencji prowadzonych w sieci. Jednakże wszystko, co działo się na Facebooku, było jedynie przedsmakiem szkolenia. Okazało się, że fundacje dały mi nie tylko możliwość rozwoju w kierunku bycia liderem grupy. O nie. Nauczyłam się tę grupę tworzyć, wyrównywać, pobudzać w taki sposób, by wspólnie pracowała jak najlepiej. Do tego doszła wiedza na temat odpowiedniego formułowania wniosku, tworzenia budżetu i wielu innych technicznych spraw. Uważam jednak, że najważniejszą rzeczą, którą dało mi to szkolenie, było odkrycie nowych cech samej siebie. Poznałam się od innej strony, wniknęłam w swoją psychikę - a właśnie to pozwoli mi się w przyszłości kształcić i kształtować w różnych kierunkach.  No i oczywiście nie mogę zapomnieć o ludziach. O tych wspaniałych osobach, które mogłam poznać lepiej i z którymi mogłam spędzić cały tydzień, prawie 24 godziny na dobę! Być może będzie tak, że nasze ścieżki się rozejdą, ale to nie zmieni faktu, że wszyscy dali mi naprawdę dużo i nigdy ich nie zapomnę, bo przecież niektóre z ich działań stały się częścią mnie - podsumowuje Laura.
Po szkoleniu Młodzieżowi Liderzy mieli możliwość przygotowania własnego, 2-miesięcznego projektu i otrzymania dotacji na realizację zaplanowanych działań.
Laura postawiła na walory przyrodniczo - turystyczne naszej gminy i... udało się! Stowarzyszenie „Sławków" otrzymało dotację w wysokości 5 tys. zł na działania projektowe.
Już z początkiem września rusza projekt - "Marszowym Krokiem". Grupa projektowa będzie brała udział m.in. w marszu na orientację i Rajdzie na Jurze, a także zorganizuje swoje własne rajdy i marsze dla społeczności lokalnej.

Poszukujemy osób w wieku 13-19 lat chętnych do aktywnego udziału w projekcie!

Wszystkich mieszkańców Sławkowa już teraz zapraszamy do śledzenia naszych przyszłych działań i uczestnictwa w organizowanych przez grupę imprezach, planowanych na październikowe weekendy.

Z pewnością nie będzie nudno!

Wszelkich informacji udziela koordynator projektu Laura Straś: laura.stras@onet.pl