2014.06.07

Goście z Hiszpanii i muszla św. Jakuba, czyli niezwykły jarmark w Sławkowie!

Jak szybko można nauczyć się podstawowych kroków tańca irlandzkiego? Czym jest galicyjski rytuał ognia? Między innymi tego można było dowiedzieć się na pierwszym w historii Sławkowa Jarmarku Jakubowym z udziałem gości ze słonecznej Hiszpanii.

Jarmark, zorganizowany 7 czerwca był oficjalnym zakończeniem realizowanego od 2012 roku przez powiat będziński i hiszpański region Galicja projektu "Przez kulturę do wspólnej przyszłości". Gośćmi specjalnymi byli przedstawiciele hiszpańskiego Santiago de Compostela, którzy wspólnie z władzami powiatu wzięli udział w odsłonięciu muszli św. Jakuba na budynku Szkolnego Schroniska Młodzieżowego. Tym samym Sławków wzbogacił się o kolejne, trzecie już miejsce oznaczone międzynarodowym symbolem Drogi św. Jakuba, która prowadzi ze wschodu Europy przez Polskę aż do katedry w Santiago de Compostela, gdzie według podań spoczywa św. Jakub Apostoł.

Na jarmarku nie zabrakło stoisk rękodzielniczych, regionalnych potraw i mnóstwa atrakcji dla młodszych i starszych uczestników. Całości dopełniły występy Chóru Cantamus Domino i Orkiestry Dętej OSP w Sławkowie. Swoje umiejętności zaprezentowali tancerze z zespołu GALWAY i zespół The Reel Jigs. Całości dopełnił pokaz tradycyjnego rytuału ognia rodem z hiszpańskiej Galicji.

REPORTAŻ FILMOWY O JARMARKU JAKUBOWYM: