2014.05.10

SŁAW - INO po raz trzeci!

Spostrzegawczość, umiejętności posługiwania się mapą i kompasem - te umiejętności przydały się każdemu uczestnikowi III edycji SŁAW - INO. Rankiem 10 maja, po krótkim szkoleniu, uczestnicy wyruszyli w głąb sławkowskich lasów w poszukiwaniu sprytnie ukrytych punktów kontrolnych.

Żeby jednak nie było za łatwo, organizatorzy przygotowali kilka niespodzianek. Najważniejszą z nich były tzw. "punkty stowarzyszone", przy których potwierdzenie obecności skutkowało naliczeniem punktów karnych.

- Startowały zarówno całe rodziny, jak i zawodnicy indywidualni - mówi Rafał Adamczyk, wicestarosta będziński - Myślę, że dla każdego uczestnika była to przede wszystkim dobra zabawa, choć dało się tu również wyczuć ducha prawdziwej, sportowej rywalizacji - dodaje.

Impreza została zorganizowana przez Stowarzyszenie na Rzecz Wspierania Rozwoju Miasta Sławków, przy współpracy z powiatowym Szkolnym Schroniskiem Młodzieżowym w Sławkowie oraz Hufcem ZHP Dąbrowa Górnicza im. hm. Stefana Piotrowskiego i szczególnej pomocy 20 Dąbrowskiej Drużyny Harcerskiej „Bractwo Igły Magnetycznej".

- W trakcie imprezy aktywne mogli spędzić wolny czas zarówno harcerze, jak i osoby niezrzeszone w ZHP - opowiada pwd. Elwira Danecka, przyboczna PDDH "Złota Ósemka" - Po krótkim szkoleniu w schronisku wszyscy wyruszyli na swoje trasy. Niektórymi zespołami dowodzili najmłodsi uczestnicy. Każdy z zespołów dostał kompas, mapę i wytyczając azymut docierał do kolejnego punktu kontrolnego. Najlepsi - niekoniecznie byli nimi harcerze - pokonali wyznaczoną trasę w 1.15 godziny, inni potrzebowali nieco więcej czasu - informuje.

Sławkowskie Marsze na Orientację wpisane zostały do programu "Sportowy Powiat" na 2014 rok. Kolejna okazja do wspólnej zabawy już we wrześniu!

REPORTAŻ FILMOWY o III SŁAW-INO